F1: Serđo Perez osvaja Veliku nagradu Monaka 2022!

F1: Serđo Perez osvaja Veliku nagradu Monaka 2022!

Prva pobeda za Meksičkog vozača na stazi u Monte Karlu, sjajna vožnja i sjajna strateška podrška tima, odličan uspeh i fantastična trka. Drugo mesto je osvoji Karlos Sainz za Ferari, a treći na cilj je stigao Maks Ferštapen, donevši još poena za Red Bul u šampionatu konstruktora.

Uzbudljiva trka je počela nakon odlaganja od više od pola sata i koja je prekunuta dva puta crvenim zastavama, prvi put zbog vremenskih uslova, nakon toga zbog udesa Mika Šumahera, koji je srećom odšetao od udesa na svojim nogama, sa štetom samo na automobilu.

Ostatak trke je dao šansu Sainz-u da vrši pritisak na Pereza, ali taktički dobro izvedena trka i zaustavljanja za promenu guma su obezbedili da je Red Bul ovoga puta u boljoj poziciji.

Ferštapen je dalje uvećao svoje vođstvo u odnosu na Leklera, Perez mu se primakao, Red Bul je ostavio još veću prednost u šampionatu konstruktora.

Tradicionalna i jedinstvena trka je donela još jednom puno uzbuđenja. Nadajmo se da će organizatori postići dogovor sa predstavnicima FIA F1 i od naredne godine ponovo uvrstiti trku u redovni kalendar. Naime, ove godine ističe trenutni ugovor koji trka ima sa automobilskim udruženjem, a glasine u zadnje vreme pominju poteškoće uspostavljanja dogovora o nastavku saradnje.