Turković: Otcepljenje Republike Srpske već počelo, pretnja od Rusije na Balkanu

Turković: Otcepljenje Republike Srpske već počelo, pretnja od Rusije na Balkanu

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković ocenila je za italijanski list „Korijere dela sera“ da je otcepljenje Republike Srpske „već počelo“ i istakla da postoji pretnja od uticaja Rusije na Balkanu.“U Bosni i Hercegovini je otcepljenje Republike Srpske već počelo, a Evropska unija ima jednostavan metod, što malo košta, da učini kako Balkan ne bi potpao pod ruski uticaj, a to je da neodložno prihvati kandidaturu BiH za članstvo“, izjavila je Turković.

Ona je navela da „Srbija mora da se opredeli između Brisela i Moskve“ i da je zabrinuta, jer „Moskva želi da postane velika kao nekad“. Rekla je da se Rusija „bez sumnje neće zaustaviti“, da neće krenuti „samo na Moldaviju i Pridnjestrovlje“, već i na Balkan.

„Srbija mora odlučiti da li će biti s EU ili s Moskvom, a oni žele da postanu deo EU dok istovremeno održavaju snažne veze s Rusijom“, rekla je Turković.

Ona je dodala da BiH ne zna kako će se Srbija ponašati u budućnosti i da misli da je trenutak da se donese odluka kuda će „Zapadni Balkan ići“, što zavisi i od Zapadnog Balkana i od Evropske unije.

U vezi sa potencijalnim otcepljenjem Republike Srpske, Turković je ocenila da kad „donesene odluke Republike Srpske idu u tom pravcu“ i u roku od godinu dana postaju pravosnažne, ukoliko Milorad Dodik u oktobru pobedi na izborima, „on će bez sumnje sprovesti svoj plan“ za Republiku Srpsku.

Turković smatra da ako bi BiH postala kandidat za članstvo u EU, to bi bila „snažna poruka za bosanske Srbe u Republici Srpskoj“, pa bi oni neodlučni „mogli glasati za kandidate koji su pre za EU, nego za one koji su za Rusiju“.