Zelenski posetio Harkov, smenio šefa lokalne bezbednosti

Zelenski posetio Harkov, smenio šefa lokalne bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je o svojoj poseti u nedelju gradu Harkovu, svom prvom putovanju van regiona glavnog grada od ruske invazije.

Zelenski je rekao: „Harkov je pretrpeo strašne udarce od okupatora. Crne, polusrušene stambene zgrade gledaju na istok i sever – odakle je pucala ruska artiljerija, odakle su „stizale” ruske borbene avijacije.

Rusija je već izgubila ne samo bitku za Harkov, ne samo bitku za Kijev i sever naše zemlje“, rekao je on. „Izgubila je sopstvenu budućnost i bilo kakve kulturne veze sa slobodnim svetom.

Zelenski je pohvalio vlasti u Harkovu, ali je rekao: „Nažalost, ne mogu da kažem isto za lokalno rukovodstvo SBU [službe bezbednosti].“

Rekao je da je smenio šefa regionalne SBU koji „nije radio na zaštiti grada od prvih dana invazije i mislio je samo na sebe lično“.

Zelenski je rekao da je „jedna trećina Harkovske oblasti i dalje pod okupacijom. Definitivno ćemo osloboditi celu teritoriju“.

Osvrćući se na borbe u Donbasu, Zelenski je rekao da je oštećeno 90 odsto stanova u Severodonjecku.

„Zauzimanje Severodonjecka je fundamentalni zadatak za okupatorski kontingent. I nije ih briga koliko će života morati da plate za ovaj pokušaj podizanja ruske zastave.