Rusija hladi usijani rast rublje

Rusija hladi usijani rast rublje

Ruska rublja je u četvrtak oslabila na najniži nivo u dve nedelje nakon vanredne sednice centralne banke na kojoj je ključna kamatna stopa smanjena za tri procentna poena na 11%. Regulator je nagovestio da će uslediti još rezova kako se rizici inflacije budu smanjivali.

Rublja je pala na 65 prema dolaru, nakon što je u sredu dostigla četvorogodišnji maksimum od 56. Ruska valuta je izgubila 14% na trgovanju na 68 u odnosu na evro, takođe dvonedeljno najniže vrednosti, nakon što je na prethodnoj sednici dotakla sedmogodišnji maksimum od 57.

Rublja je počela da pada sa tih višegodišnjih maksimuma u ​​sredu pošto je tržište očekivalo odluku centralne banke. Proširila je gubitke nakon što je guvernerka Elvira Nabiulina u četvrtak nagovestila da bi dodatna smanjenja mogla uslediti na sledećem sastanku regulatora 10. juna.

Najnoviji potez Banke Rusije vođen je neophodnošću da se zaustavi jačanje rublje, što je izazvalo zabrinutost zbog negativnog uticaja na prihode budžeta Rusije od izvoza. Rusija je u ponedeljak smanjila udeo prihoda u stranoj valuti koji izvoznici moraju da konvertuju u rublje na 50%, sa prethodnih 80%. Brza aprecijacija rublje predstavlja problem i za izvoznike i za državni budžet.

Uprkos sankcijama bez presedana koje su nametnute Rusiji, sve veći izvoz i kontrola kapitala smanjili su tražnju za stranim valutama i doveli rublju na najjače nivoe u godinama. Prethodni vladini pokušaji da uspori rast valute nisu uspeli i rublja je nastavila da apresira.