Rusija širi „lažne podatke o krivici Ukrajine“ za prehrambenu krizu

Rusija širi „lažne podatke o krivici Ukrajine“ za prehrambenu krizu

Kako se na međunarodnom nivou sve više optužuje Rusiju za stvaranje prehrambene krize, koja je posledica blokade ukrajinskih morskih luka, rusko Ministarstvo odbrane počelo je da se pravda za svoje zločinačke radnje, prenosi Ukrinform.

„Konkretno, rusko Ministarstvo odbrane poslalo je pismo predsedniku Moskovskog udruženja vojnih atašea (MAMA), predsedniku Moskovskog udruženja atašea vazduhoplovnih snaga (AFOA) i predsedniku Moskovskog udruženja mornaričkih atašea (FNOA). ), u kojem su okrivili Ukrajinu za stvaranje prehrambene krize“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je rusko ministarstvo, potpuno ignorišući i negirajući svoju krivicu za prehrambenu krizu, u ovom pismu optužilo Ukrajinu da drži strane brodove kao taoce i ne pušta ih iz luka, preteći da će otvoriti vatru. Zauzvrat, niko od predstavnika brodova koji borave u ukrajinskim lukama nije saopštio da su držani nasilno, a svi su dobro svesni da su oni taoci izuzetno kritične situacije, situacije koju je stvorila Rusija.

„Rusko Ministarstvo odbrane je u pismu takođe pokušalo da se predstavi kao dobrotvor, rekavši da su ruske vlasti ‘sklonile’ više od milion ukrajinskih izbeglica u zemlji. Ali, poznato je da je značajan deo ukrajinskih državljana iz okupirane teritorije su silom odvedene u Rusiju i smeštene u nešto slično koncentracionim logorima“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Informacioni otpor, ministarstvo laže i o nekim zelenim koridorima koje ruski okupatori nude za izlazak stranih brodova. Danas je transport u isključivoj ekonomskoj zoni Ukrajine nemoguć zbog plutajućih morskih mina.

Rusija je koristila više od 500 starih sovjetskih pomorskih mina (usidrenih mina), koje se lome i nekontrolisano lebde tokom oluja. U stvari, plovidba u regionu je nemoguća dok se mine potpuno ne očiste.

„Očigledno je da je Ministarstvo odbrane Rusije pokrenulo još jednu kampanju širenja laži i manipulacija protiv Ukrajine, koristeći činjenice o sopstvenim zločinima kao optužbe. To je bilo očekivano, s obzirom na tradicionalnu reakciju ruske strane na optužbe protiv sebe, uvek se brani tako što okrivljuje druge za sopstvene zločine“, navodi se u saopštenju.