Italijani preskaču takmičenje u solidarnosti sa ruskim takmičarima

Italijani preskaču takmičenje u solidarnosti sa ruskim takmičarima

Muzičari su rekli da neće podržati događaj nakon što su zabranjena tri ruska takmičara.

Italijanski orkestar koji tradicionalno prati učesnike međunarodnog violinističkog takmičenja Rodolfo Lipizer najavio je da će ove godine preskočiti ovu manifestaciju. Orkestar FVG obrazložio je svoj potez ukazujući na odluku organizatora da zabrani učešće trojici ruskih violinista na takmičenju.

Predsednik orkestra Paolo Petiziol rekao je da je muzičarima „veoma žao što prekidaju tradiciju“, ali je ostao pri stavu da ne mogu a da ne „reaguju na kohezivan i odlučan način“ na, kako su nazvali, „potpuno nepravednu“ odluku.

„Kultura je jedno od retkih oružja koje imamo da zalečimo rane, da približimo ljude i narode, stvarajući koheziju umesto podela i ogorčenosti. Ovo isključenje… ide u potpuno suprotnom smeru.“

Petiziol je takođe ocenio da je odluka organizatora takmičenja Lipizer „neobjašnjiva“ kada je razgovarao za Sputnjik njuz. Diskriminacija nekoga na osnovu mesta rođenja nije ništa drugo do „ludilo“ koje bi vratilo čovečanstvo u srednji vek, dodao je on.

Šef takmičenja Lorenco Kueli obavestio je najmanje jednu od tri zabranjene ruske violinistkinje Lidiju Kočarjan da je odluka da joj se zabrani učešće povezana sa vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, preneo je Sputnjik.

Kueli je rekao da su organizatori sledili [neodređene] propise EU i primer drugih međunarodnih takmičenja u različitim oblastima, rekao je violinista kasnije za Sputnjik.

Nazvano po italijanskom violinisti i kompozitoru Rodolfu Lipizeru, takmičenje je osnovano 1982. godine. Održava se svake godine u italijanskom gradu Gorici, gde je muzičar rođen. Pobedniku je tradicionalno dozvoljeno da svira Lipizerovu violinu na završnoj ceremoniji uz pratnju orkestra FVG, kao i da kasnije učestvuje u nekim drugim muzičkim nastupima.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljen je tako da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Nakon početka sukoba, SAD, EU i njihovi saveznici uveli su protiv Moskve sankcije bez presedana, ciljajući na ruski finansijski i bankarski sektor, kao i na avijaciju i svemirsku industriju. Lične sankcije izrečene su i brojnim ruskim zvaničnicima, privrednicima i javnim ličnostima.

Međunarodni pritisak na Rusiju uticao je i na sportiste zemlje u brojnim disciplinama, kojima je zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima, kao i na svetski poznate muzičare poput Valerija Gergijeva i Ane Netrebko, koji su ostali bez posla u Nemačkoj.