Novinari EU osporavaju zabranu RT na sudu

Novinari EU osporavaju zabranu RT na sudu

Holandski novinari i internet provajderi protive se „nedemokratskim merama cenzure“.

Koalicija holandskih novinara, internet provajdera i grupa civilnog društva saopštila je u ponedeljak da će osporiti odluku EU o zabrani RT i Sputnjika pred Evropskim sudom pravde. Iako ne podržavaju sadržaj nijednog medija, koalicija je rekla da je na brzinu sprovedena cenzura nedemokratska i postavlja ustavna pitanja.

Savet ministara EU zabranio je 2. marta RT i Sputnjik, pozivajući se na sukob u Ukrajini, i rekao da će to ostati na snazi dok Rusija ne prestane da sprovodi, kako je nazvala, „akcije dezinformisanja i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica“.

To je bila ishitrena politička odluka, doneta „ne dajući pravdu na slobodu informisanja sadržanu u sporazumima o ljudskim pravima, koji su temelj naše demokratije“, saopštilo je u ponedeljak holandsko udruženje novinara (NVJ). NVJ se pridružuje Fondu za slobodu štampe (Persvrijheidsfonds) i tri internet provajdera kako bi osporili zabranu pred ESP sa sedištem u Luksemburgu i podneće zahtev u utorak, saopštila je grupa.

„Mi nismo ljubitelji RT-a i Sputnjika“, rekao je Tomas Bruning iz NVJ holandskom javnom servisu NOS, nazvavši te medije „državnom propagandom“. Međutim, dodao je, zabrana onemogućava „bilo ko može da traži tu informaciju, uključujući naučnike i novinare. Ne mislimo da je na liderima evropskih vlada da određuju šta se može, a šta ne može naći na internetu.

Koalicija nastoji da se pozabavi „legitimnošću i proporcionalnošću“ zabrane i da li su „nedemokratske mere cenzure“ opravdane, navode tužioci u saopštenju.

„Činjenica da internet provajderi moraju da blokiraju pristup informacijama kao rezultat ove mere je u suprotnosti sa principom neutralnosti mreže“, rekao je Anko Šolteter Horst, direktor internet provajdera Freedom Internet, u izjavi povodom pridruživanja tužbi. „U demokratskoj ustavnoj državi, besplatan i otvoren internet je apsolutno neophodan.

Šolteter Horst je opisao zabranu EU NOS-u kao odluku „donetu sa panikom i žurbom“, koja „nije proporcionalna i otvara vrata za još takvih blokada“, ističući da je ISP-ovima ranije rečeno da ne mogu da se mešaju u sadržaj po principu neutralnosti mreže.

Kao rezultat zabrane EU, emisije RT i Sputnjika – pa čak i njihovi nalozi na nekim platformama društvenih medija – nedostupni su na teritoriji bloka. Australija, Kanada i Velika Britanija su sledile ovaj primer. SAD imaju ustavnu zabranu otvorene cenzure, ali Jutjub iz Silicijumske doline blokirao je naloge RT i Sputnjika.

Osuđujući cenzuru, zamenica glavnog urednika RT-a Ana Belkina rekla je da njegovi kritičari nisu „ukazali ni na jedan primer, niti na zrnce dokaza da ono što je RT izveštavao ovih dana i nastavlja da izveštava nije istina“.

Rusija je uzvratila blokiranjem sajtova nekoliko zapadnih državnih medija, kao što su Bi-Bi-Si, Dojče vele i američki Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda i Svoboda. Ranije ovog meseca, Moskva je takođe poništila vize i akreditive CBC, navodeći odluku Kanade u martu da zabrani emitovanje RT-a na engleskom i francuskom jeziku.