Šef Svetskog ekonomskog foruma: Maršalov plan za obnovu Ukrajine

Šef Svetskog ekonomskog foruma: Maršalov plan za obnovu Ukrajine

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu Berge Brende pozvao je na Maršalov plan za obnovu Ukrajine, preneo je Špigl.

„Čak i bez mirovnog sporazuma, što je malo verovatno u ovom trenutku, moramo da započnemo radove na rekonstrukciji, barem u oblastima koje kontroliše Ukrajina“, rekao je Brende.

Prema njegovim rečima, reč je o infrastrukturi, struji, školama, putevima i mostovima. Potreban nam je Maršalov plan za Ukrajinu“, dodao je Brende.

Brende je rekao da želi da pozove na takav plan na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, koji počinje u ponedeljak.

„Takođe ćemo okupiti izvršne direktore pod motom“ Generalni direktori za Ukrajinu. „Privatni sektor takođe mora da igra važnu ulogu u obnovi zemlje“, rekao je on.

U ponedeljak će se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiti učesnicima foruma putem video linka. Očekuju se i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Volodimir.

Prema Brendeu, ruske kompanije i političari su proterani iz Davosa zbog rata protiv Ukrajine. Rusija će se vratiti ako se ponovo pridržavaju međunarodnog prava“, rekao je on.