Zelenski podržava Dudinu inicijativu za novi sporazum

Zelenski podržava Dudinu inicijativu za novi sporazum

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je podršku inicijativi poljskog predsednika Andžeja Dude za sklapanje novog dobrosusedskog sporazuma između Ukrajine i Poljske, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom sastanka sa predstavnicima masovnih medija, posle razgovora sa predsednikom Poljske. Andžej Duda u Kijevu, prenosi Ukrinform pozivajući se na kabinet predsednika Ukrajine.

„Ne želim da naše nacije rizikuju naše odnose. Odnosi sa Poljskom danas su jedan od najviših prioriteta Ukrajine. Siguran sam da su oni sada najmoćniji u istoriji naših naroda. I zaista želim da imamo sporazume ne radi sporazuma, već konkretne, suštinske koji mogu samo da poboljšaju naše živote, unaprede odnose naših društava“, rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je uveren da bi takav dokument prvo trebalo da razrade stručnjaci, a potom će predsednici dve države preći na politički deo, odnosno na koordinaciju pojedinih pitanja.

Duda je napomenuo da bi bilo simbolično da se takav sporazum između Ukrajine i Poljske potpiše pre januara 2023. godine, kada će biti obeležena 160. godišnjica Januarskog ustanka, tokom kojeg su se Poljaci i Ukrajinci borili protiv dominacije Ruske imperije.

„Teško mi je sada da kažem da li ćemo do tada moći da donesemo nove odluke, ali u jedno sam siguran: danas smo u potpuno drugačijoj situaciji i ova situacija stvara novu sliku. Pre svega, to stvara novu perspektivu“, naglasio je Duda.

Predsednik Republike Poljske je predložio da lideri dve zemlje, zajedno sa stručnjacima, pripreme sporazum koji bi ubrzao primenu novih izgleda i mogućnosti.

„Bila bi velika greška da ne iskoristimo ovu šansu“, dodao je Duda.

Podsetimo, poljski predsednik Andžej Duda je tokom govora u Vrhovnoj radi Ukrajine ponudio potpisivanje novog dobrosusedskog sporazuma između Ukrajine i Poljske.