Zelenski: Agresori ratom sebi stvaraju najveće probleme

Zelenski: Agresori ratom sebi stvaraju najveće probleme

Ukrajina u saradnji sa međunarodnim partnerima pokušava da napravi presedan za rat koji stvara najveće probleme agresoru, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju američkim studentima, prenosi Ukrinform. izveštaji.

„U vašoj zemlji postoji sudska praksa. Ako je nekada – čak i davno – na odgovarajućem nivou doneo odgovarajući sud, slični slučajevi se rešavaju po ovom presedanu. Ovo se uvek uzima u obzir. Isto važi, u stvari, iu međunarodnoj politici“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Rusija sada pokušava da napravi presedan. Ako uspeju da razbiju državnost susednog naroda, to će učiniti i druge države.

U međuvremenu, prema rečima Zelenskog, Ukrajina i njeni partneri pokušavaju da naprave još jedan presedan.

„Da svi agresori na svetu jednom zauvek vide da će im rat stvoriti najveće probleme – agresorima. Da znaju da će mržnja koju šire protiv običnih ljudi, poput vas i mene, protiv drugih naroda, udariti pre svega na njih same, kada slobodni svet odbije da se obračuna sa onima koji takvu mržnju šire“, rekao je predsednik Ukrajine. .

Prema Zelenskom, ovo je veoma transparentan proces borbe i svako bira ulogu u njemu.

„Postoje države koje pokušavaju da se drže podalje. Budite navodno neutralni. […] A postoje države koje doprinose koliko god je moguće zaštiti slobode. Da zaustavi agresiju. Da garantuje snagu međunarodnog prava“, dodao je Zelenski.

Pored toga, predsednik Ukrajine je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Državama što su odabrale ulogu onih koji pomažu u borbi protiv agresije.