NATO „uveren“ da će prevazići prigovore Turske

NATO „uveren“ da će prevazići prigovore Turske

Finska i Švedska će se pridružiti vojnom bloku koji predvode SAD uprkos zabrinutosti Turske, kaže zamenik generalnog sekretara NATO-a

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana rekao je da je siguran da će ta organizacija moći da prevaziđe prigovore Turske da Finska i Švedska postanu nove članice.

Helsinki je u nedelju saopštio da je zvanično odlučio da se pridruži bloku, ali taj potez još treba da odobri parlament. Slična najava se očekuje za nekoliko dana iz Stokholma, prenose mediji.

„Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koja se rešava između prijatelja i saveznika“, rekao je Džoana novinarima tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu u nedelju.

„Uveren sam da ćemo, ako ove zemlje [Finska i Švedska] odluče da traže članstvo u NATO-u, moći da im poželimo dobrodošlicu, da pronađemo sve uslove za postizanje konsenzusa“, ​​dodao je on.

Finska i Švedska su ostale van NATO-a tokom Hladnog rata, ali su vlade dve nordijske zemlje rekle da su preispitale svoj stav nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je novinarima na skupu da je Berlin „spremio sve da uradi brzi proces ratifikacije” finske i švedske kandidature, dodajući da su se ministri NATO-a složili da taj proces, koji obično traje godinu dana, treba ubrzati.

Međutim, te planove bi moglo poremetiti protivljenje Turske članstvu Finske i Švedske.

U petak je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio dve nordijske nacije kao „kuće za goste terorističkih organizacija“, misleći na separatističku Kurdistansku radničku partiju (PKK) i Revolucionarni narodnooslobodilački front (DHKP/C), koji su u Turskoj zabranjeni. „U ovom trenutku nije moguće da imamo pozitivan pristup“ njihovim ponudama, rekao je on.

Erdoganov najviši savetnik Ibrahim Kalin pojasnio je Rojtersu u subotu da Ankara „ne zatvara vrata“ za Helsinki i Stokholm, već „u suštini pokreće ovo pitanje kao pitanje nacionalne bezbednosti Turske“.

Rusija insistira da bi članstvo Finske i Švedske u vojnom bloku koji predvode SAD bila greška i obećala je da će preduzeti odgovarajuće mere ako do toga dođe.