Nemačka industrija upozorava na posledice smanjenja ruskog gasa

Nemačka industrija upozorava na posledice smanjenja ruskog gasa

Zaustavljanje isporuke goriva može primorati kompanije da se zatvore.

Prestanak isporuke ruskog gasa imao bi katastrofalan efekat na nemačku ekonomiju, smatra Zigfrid Rusvirm, predsednik najvećeg industrijskog udruženja u zemlji BDI.

„Posledice prekida isporuke ruskog gasa bile bi katastrofalne“, rekao je on za tabloid Bild am Sonntag u intervjuu objavljenom u subotu uveče.

Russvurm je dodao da bi takav korak lišio preduzeća u zemlji goriva, primoravajući ih da zatvore proizvodne linije.

„Mnoga preduzeća u ovom slučaju bi bila potpuno odsečena od snabdevanja gasom“, rekao je on. „U mnogim slučajevima, pogođene firme će biti prinuđene da zaustave proizvodnju, neka preduzeća možda nikada neće moći ponovo da je pokrenu.

Berlin veruje da bi Rusija mogla da obustavi isporuke gasa zbog sankcija koje su uvedene Moskvi i isporuke oružja Ukrajine Ukrajini. Ranije ove nedelje, nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek rekao je da zemlja još nije spremna za potpuni embargo na ruski gas.

Rusija je u sredu uvela sankcije Gaspromovim evropskim filijalama, uključujući Gasprom Germaniju, posao za trgovinu, skladištenje i prenos energije koji je Nemačka stavila pod starateljstvo prošlog meseca kako bi obezbedila snabdevanje. Na spisku sankcija su i Gazprom Švajc AG, Gazprom Marketing & Trejding SAD, Vemeks, Vingas i EuroPol GAZ.

Ranije je Ukrajina obustavila dotok ruskog prirodnog gasa u Evropu, dok je za poremećaj okrivila Moskvu. Ruski gas je ranije bez prekida tekao gasovodima preko Ukrajine uprkos tenzijama između dve zemlje.