Ukrajina kontroliše 10% Luganske oblasti

Ukrajina kontroliše 10% Luganske oblasti

Ukrajina kontroliše 10 odsto teritorije Luganske oblasti, koja uključuje gradove Sjejerodonjeck, Lisičansk, periferije Rubižne i Hirske zajednice, rekao je to u Telegramu načelnik Luganske regionalne vojne uprave Sergej Hajdaj, prenosi Ukrinform.

„Ukrajina kontroliše 10% teritorije Luganske oblasti. Danas su pod našom kontrolom periferije Rubižne, gradovi Lisičansk i Sijerodonjeck (uključujući sela i mesta zajednica), zajednica Hirske i oblast duž Lisičansk-Bahmuta. put do granice sa Donjeckom regijom“, napisao je on.

Prema njegovim rečima, Rusi su namerno granatirali zgradu bolnice u Sijerodonjecku, izazvavši požar. Desetak granata je namerno ispaljeno na zgradu zdravstvene ustanove.

Pre granatiranja je bilo 300 kreveta za pacijente, sada ih je samo 100. U gradu je ostalo oko 10.000 ljudi, a u susednim selima još oko 5.000.

Dana 14. maja, ruski vojnici su izveli 11 artiljerijskih napada na Sijerodonjeck. Gađali su stambene kuće, hemijski kombinat, tehničku školu i bolnicu. Samo prošle večeri u ruskim napadima povređeno je devet civila.