EU neće priznati ruske „referendume“ u Ukrajine

EU neće priznati ruske „referendume“ u Ukrajine

Pokušaji Rusije da održi takozvane „referendume“ u privremeno okupiranim oblastima Ukrajine, sa ciljem da se proglasi osnivanje novih „narodnih republika“ ili pripoji ove teritorije, smatraće se nezakonitim i neće biti priznati, javlja Ukrinform.

Misija EU osudila je pokušaje Rusije da stvori nelegitimne alternativne administrativne strukture u Hersonu, Mariupolju i drugim ukrajinskim gradovima. Svaki pokušaj Rusije da održi takozvane „referendume“ na nišanu oružja na teritorijama koje kontrolišu ruske trupe biće protivzakoniti i neće biti priznati, naglasila je misija EU.

Pored toga, misija EU osudila je nasilnu deportaciju Ukrajinaca u Rusku Federaciju i takozvane „filtracione logore“.

Uvođenje ruske rublje kao valute, korišćenje ruskih obrazovnih programa, promenu naziva naselja i putokaza i izdavanje ruskih pasoša građanima Ukrajine osudila je i misija EU.

Misija EU izrazila je zabrinutost da je ruska marionetska „administracija“ u Hersonskoj oblasti vratila ruski imperijalni simbol i da su operateri mobilnih mreža u oblastima Donjecke i Luganske oblasti pod ruskom kontrolom koristile pozivni broj Rusije.

Misija EU pozvala je Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica i teritorijalnih voda i odmah oslobodi sve ukrajinske vladine zvaničnike, koji su demokratski izabrani i sada ih drže u zarobljeništvu ruskih snaga.