Rusija traži izvinjenje od Poljske

Rusija traži izvinjenje od Poljske

Rusija je pozvala poljskog izaslanika u sredu i zatražila izvinjenje nakon što je ambasadoru Moskve u Varšavi bačen crveni sirup u lice tokom ceremonije polaganja venaca na Dan pobede.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je napad „flagrantno kršenje“ međunarodne konvencije iz 1961. godine, koja kaže da zemlje moraju da štite strane misije.

„Ruska strana očekuje zvanično izvinjenje od poljskih vlasti i zahteva da se garantuje bezbednost ruskog ambasadora i svih zaposlenih u ruskim misijama u Poljskoj“, navodi se u saopštenju.

Proukrajinski demonstranti gađali su sirupom ruskog izaslanika Sergeja Andrejeva, dok je on u ponedeljak nameravao da položi cveće u čast palim vojnicima Crvene armije, kada je Rusija slavila pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Diplomata je u sredu rekao da nije dobio zvanično izvinjenje iz Varšave. On je dodao da je teško poverovati da poljske vlasti nisu bile svesne napada unapred.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski rekao je ubrzo nakon incidenta da je ponašanje demonstranata „razumljivo“, s obzirom na vojnu kampanju Rusije u Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau nazvao je napad „za žaljenje“, ističući da diplomate moraju biti zaštićene.