Džil Bajden: Putin da okonča „ovaj besmisleni i brutalni rat“

Džil Bajden: Putin da okonča „ovaj besmisleni i brutalni rat“

Prva dama SAD Džil Bajden zatražila je od ruskog predsednika Putina da okonča svoj „besmisleni rat“ protiv Ukrajine, prenosi Ukrinform.

„Gospodine Putine, molim vas da prekinete ovaj besmisleni i brutalni rat“, rekao je Bajden.

Prenela je utiske o komunikaciji sa ukrajinskim izbeglicama u Slovačkoj i Rumuniji i raseljenim licima u Užgorodu, a govorila je i o svom susretu sa prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom.

„Ne možete da odete u ratnu zonu i ne odete nepromenjeni. Ne morate da vidite tugu očima, jer možete da je osetite srcem. Stvar tuge je u tome što ona prikriva nečije lice“, rekao je Bajden, opisujući ukrajinske majke koje je upoznala. Ona je istakla da majkama koje su izbegle tuču nedostaje smeh, zajednički jezik među ženama.

Prema Bajdenovim rečima, ukrajinske majke u rumunskim i slovačkim školama koje je posetila ispričale su joj o „užasima bombi koje su padale iz noći u noć dok su tražile utočište tokom svog putovanja na zapad“.

„Mnogi su morali da žive dane bez hrane i sunčeve svetlosti, skriveni u podrumima ispod zemlje“, dodala je ona, navodeći nekoliko konkretnih slučajeva.

Bajden je rekao i da je Zelenska izašla iz skrovišta, ostavivši sopstvenu decu, da je poseti i „zamoli pomoć za narod svoje zemlje“.

„Nije mi tražila hranu, odeću ili oružje. Zamolila me je da joj pomognem da dobije negu mentalnog zdravlja za sve one koji pate od posledica besmislenog i brutalnog rata Vladimira Putina“, rekao je Bajden.

Zelenska je takođe rekla Bajdenu „o silovanjima žena i dece, i mnogo dece koja su videla kako su ljudi streljani i ubijani, njihove kuće su spaljene“.