Ukrajinski kapetan: Svi civili napustili Azovstal

Ukrajinski kapetan: Svi civili napustili Azovstal

Ukrajinski kapetan Svjatoslav Palamar, koji se nalazi u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, kaže za CNN da veruje da su svi civili koji se sklanjaju unutar fabrike sada napolju — uz upozorenje da je zbog stalnog bombardovanja teško dati potpunu procenu situacije širom ogromnog objekta.

Palamar, zamenik komandanta ukrajinskog puka Azov, dao je komentare za Si-En-En Erin Burnett u sredu.

„Ako govorite o samoj fabrici Azovstal, onda civili za koje smo znali, civili koje smo imali sa nama, civili o kojima smo brinuli, oni nisu sa nama. Uspeli su da napuste fabriku. A što se tiče – ne mogu sa sigurnošću da vam kažem, možda postoji još neko niže na teritoriji jer nijedna međunarodna organizacija ni u jednom trenutku nije došla niti je imala pristup da dođe i proceni situaciju“, rekao je on za Si-En-En.

Palamar je dodao da je neophodan prekid vatre kako bi međunarodna nevladina organizacija mogla da uđe u čeličanu kako bi pravilno procenila situaciju, jer trenutna opsada nije omogućavala odgovarajuću procenu trenutnih uslova.

„U suštini ono što treba da se uradi jeste da se pozove na prekid vatre kako bi neka međunarodna organizacija došla i procenila situaciju, jer pod ovim stalnim bombardovanjem nismo u mogućnosti da obiđemo i bilo šta proverimo“, rekao je Palamar.

U subotu je ukrajinski predsednik Voldomir Zelenski u svom noćnom obraćanju rekao da je „prva faza“ evakuacije Azovstal završena i da su u suštini svi civili — žene, deca i starci — napustili fabriku.

Predsednik je rekao da će „druga faza“ uključivati egzodus ranjenika i medicinara, kao i vojske koja je još uvek u fabrici.