Indija nastoji da unovči jeftinu rusku naftu

Indija nastoji da unovči jeftinu rusku naftu

Indijski rafinerijski gigant Reliance Industries odložio je planove za popravke u najvećem kompleksu za preradu nafte na svetu jer kompanija nastoji da proizvede više naftnih derivata pošto su marže na njih nedavno porasle na trogodišnje maksimume, piše Blumberg.

Kompanija je kupovala snižene terete nafte iz Rusije nakon što su evropski kupci odlučili da se klone ruske sirove nafte, što je povećalo marže na proizvode kao što su dizel i nafta.

U periodu januar-mart, marža na dizel gorivo je navodno porasla za 71% u odnosu na prethodni kvartal, dok je marža na benzin porasla za 17%, a cene nafte za 18,5%.

Reliance-ov rafinerijski kompleks može da preradi skoro 1,4 miliona barela dnevno skoro svih vrsta sirove nafte. Kompanija je navodno poznata po svojoj agilnosti u trgovini naftom, što joj pomaže da ima koristi od kolebanja cena.

Pošto se zemlje članice EU još uvek bore da dogovore ruski naftni embargo, neki evropski kupci su izbegavali rusku naftu u poslednjih nekoliko meseci. Predložena zabrana dolazi kao deo šestog paketa sankcija koje je blok uveo Moskvi kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini.

U međuvremenu, indijski uvoznici su navodno povećali kupovinu ruske sirove nafte i uglja po sniženim cenama, prebacujući svoju strategiju sa tendera na dogovorene poslove kako bi dobili veće popuste.

Prema pisanju medija, indijske državne i privatne rafinerije upile su preko 40 miliona barela ruske nafte od kraja februara, kada je pokrenuta vojna operacija.

Prošle nedelje, mediji su izvestili da Indija, treći najveći svetski uvoznik nafte, traži rusku naftu po ceni ispod 70 dolara po barelu kako bi nadoknadila dodatne prepreke, kao što je obezbeđivanje finansiranja za kupovinu usred sankcija Zapada.