Britanska kraljica Elizabeta ima „problema sa pokretljivošću“

Britanska kraljica Elizabeta ima „problema sa pokretljivošću“

Kraljica Elizabeta neće prisustvovati državnom otvaranju parlamenta u utorak, prvi put u skoro 60 godina, saopštila je u ponedeljak Bakingemska palata. Kraljica, 96, ima nekih „problema sa pokretljivošću“, dodaje se. Na ceremoniji će je zameniti princ Čarls, u društvu svog najstarijeg sina, princa Vilijama, vojvode od Kembridža.

„Kraljica i dalje ima epizodične probleme sa pokretljivošću i u konsultaciji sa svojim lekarima nevoljno je odlučila da sutra neće prisustvovati državnom otvaranju parlamenta“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

U Kraljevskoj palati nisu precizirali prirodu kraljičine bolesti, ali su rekli da je odluka doneta tek u ponedeljak i da je to pitanje povezano sa nekom drugom bolešću koju je pretrpela prošle godine. U oktobru 2021, kraljica Elizabeta je nakratko hospitalizovana zbog neodređene bolesti, a zatim su joj lekari rekli da miruje.

Kraljica je nastavila da obavlja svoje dužnosti onlajn ili lično u zamku Vindzor nakon tog incidenta, a zatim se prvi put pojavila u javnosti u aprilu tokom memorijalne ceremonije posvećene njenom pokojnom suprugu, princu Filipu, vojvodi od Edinburga, koji je umro prošle godine.

U februaru je takođe bila pozitivna na Covid-19, ali je imala samo blage simptome i održavala je virtuelne sastanke u roku od dve nedelje od postavljanja dijagnoze.

Prošle nedelje je objavljeno da ona takođe neće prisustvovati tradicionalnim zabavama u letnjoj bašti u Bakingemskoj palati. Njene audijencije kod Tajnog saveta i premijera Borisa Džonsona zakazane za sredu biće održane ili onlajn ili telefonom.

Očekuje se da će princ Čarls održati kraljičin govor tokom ceremonije otvaranja parlamenta u utorak. On će po prvi put preuzeti glavne ustavne dužnosti šefa države, što je potez koji su neki britanski mediji već proglasili bez presedana u modernoj istoriji nacije.

„Na zahtev Njenog Veličanstva i uz saglasnost nadležnih vlasti, princ od Velsa će pročitati kraljičin govor u ime Njenog Veličanstva, uz prisustvo vojvode od Kembridža“, saopštila je Bakingemska palata.

Dauning strit je takođe podržao kraljičinu odluku. „Premijer u potpunosti poštuje želje Njenog Veličanstva i zahvalna je princu od Velsa što je pristao da održi govor u njeno ime“, rekao je portparol Dauning strita.

Novi patent za pisma koji je ovlastio monarh delegira njene dužnosti državnog otvaranja parlamenta državnim savetnicima, omogućavajući i princu Čarlsu i princu Vilijamu da zajedno obavljaju ovu funkciju. Do sada nisu delegirane nikakve druge dužnosti monarha.

Tokom ceremonije, monarh tradicionalno čita planove vlade za predstojeći zakonski period. Kraljica Elizabeta – monarh sa najdužim stažom na svetu – propustila je ceremoniju samo dva puta za 70 godina svoje vladavine: 1959. godine, kada je bila trudna sa princom Endrjuom i 1963. godine, kada je bila trudna sa princom Edvardom. U tim prilikama kraljičin govor je pročitao lord kancelar.