Bajden reaktivira zakon iz Drugog svetskog rata

Bajden reaktivira zakon iz Drugog svetskog rata

Predsednik Džo Bajden potpisao je u ponedeljak Zakon o zajmu iz 2022. godine. Zakon, koji je ranije korišćen za naoružavanje saveznika u Drugom svetskom ratu, ubrzaće isporuku američkog oružja Ukrajini, a toplo je dočekan u Kijevu.

Govoreći dok je potpisivao akt u Beloj kući, Bajden je obećao da će nastaviti da naoružava Ukrajince „u njihovoj borbi za odbranu svoje zemlje i svoje demokratije“. Dodao je da „cena borbe nije jeftina, ali je odustajanje od agresije još skuplje“.

Taj akt, koji je prošlog meseca usvojio Kongres sa 417 prema 10 glasova u Predstavničkom domu i bez neslaganja u Senatu, suspenduje ograničenja na količinu oružja i drugih vojnih zaliha koje Bajden može da pošalje Ukrajini ili „drugim istočnoevropskim zemljama“, iako predviđa da Kijev mora naknadno da plati sve što dobije.

Oružje poslato na osnovu ovog zakona odvojeno je od skoro 4 milijarde dolara vojne pomoći koju su SAD već poslale Ukrajini od početka ruske vojne operacije u februaru i od vojne pomoći vredne 33 milijarde dolara koju je predsednik nedavno zatražio od Kongresa da odobri .

Prvobitni lizing je doneo predsednik Frenklin Delano Ruzvelt u martu 1941. – devet meseci pre nego što su SAD ušle u Drugi svetski rat – i iznosio je 50,1 milijardu dolara (980 milijardi u 2022. dolarima) do septembra 1945. Iako su saveznici, uključujući Sovjetski Savez, bili koje bi trebalo da plate ovu pomoć, SAD su takođe prihvatile zakup baza za svoju vojsku.

Sposobnost Kijeva da otplati SAD trenutno je upitna, s obzirom na to da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno tražio od SAD i EU 7 milijardi dolara mesečno samo da bi svoju zemlju održao na površini.

To što je Bajden izabrao 9. maj da potpiše akt iz Drugog svetskog rata verovatno je namerno, s obzirom na to da se ovaj datum svake godine slavi kao „Dan pobede“ u Rusiji i brojnim bivšim sovjetskim zemljama, u znak sećanja na poraz fašizma na kraju Drugog svetskog rata. Rat.

Bajden se osvrnuo na poraz nacističke Nemačke tokom ceremonije potpisivanja u ponedeljak, ali nije pomenuo Dan pobede. Umesto toga, primetio je da je Evropska zajednica za ugalj i čelik, koja će se proširiti na Evropsku uniju, formirana 9. maja 1950. godine.

Kijev je pozdravio potpisivanje akta, a Zelenski je to proglasio „istorijskim korakom“ koji će pomoći Ukrajini i SAD da „ponovo pobede zajedno… kao pre 77 godina“. Iako je Zelenski u svojoj izjavi pomenuo Drugi svetski rat, u istorijskim knjigama moderne zemlje to se često naziva „nemačko-sovjetskim ratom“, a nacistički saradnici poput Stepana Bandere sada su nacionalni heroji u Ukrajini.

Ranije u ponedeljak, Zelenski je obeležio Dan pobede postavljanjem fotografije ukrajinskog vojnika koji nosi oznake Vafen SS na svojim nalozima na društvenim mrežama, pre nego što je izbrisao sliku.