SAD privremeno suspenduju 232 carine na ukrajinski čelik

SAD privremeno suspenduju 232 carine na ukrajinski čelik

Ministarstvo trgovine SAD objavilo je privremenu suspenziju 232 carine na uvoz ukrajinskog čelika na godinu dana u pokušaju da podstakne ukrajinsku industriju čelika, koja čini značajan udeo u nacionalnoj ekonomiji, navodi u saopštenju objavljenom na sajtu agencije u ponedeljak.

„Danas je sekretarka za trgovinu Sjedinjenih Država Gina M. Raimondo objavila da će Sjedinjene Američke Države privremeno suspendovati 232 carine na ukrajinski čelik na godinu dana. Ukrajinska industrija čelika je jedinstveno važna za ekonomsku snagu zemlje, zapošljavajući 1 od 13 Ukrajinaca sa dobrim -plaćeni poslovi“, navodi se u saopštenju.

Prema američkom Ministarstvu trgovine, neke od najvećih čeličanskih zajednica u Ukrajini bile su među onima koje su najteže pogođene Putinovim varvarstvom, a čeličana u Mariupolju postala je trajni simbol odlučnosti Ukrajine da se odupre agresiji Rusije.

Međutim, industrija pokušava da zadrži ostatak svojih industrijskih kapaciteta. Mnoge ukrajinske čeličane su nastavile da plaćaju, hrane, pa čak i daju krov nad svojim zaposlenima tokom borbi. Uprkos borbama u blizini, neki ukrajinski mlinovi su čak ponovo počeli da proizvode.

„Stvaranje izvoznih mogućnosti za ove mlinove je od suštinskog značaja za njihovu sposobnost da nastave da zapošljavaju svoje radnike i održavaju jednu od najvažnijih ukrajinskih industrija“, navodi se u saopštenju.

Trampova administracija je 2018. uvela dodatne carinske tarife od 25% na čelik i 10% na aluminijum u pokušaju da podrži ove industrije u Sjedinjenim Državama.