Bajden: Ojačajte Ukrajinu i povećajte Putinov bol

Bajden: Ojačajte Ukrajinu i povećajte Putinov bol

Američki predsednik Džo Bajden uveren je da će G7 nastaviti da podržava Ukrajinu i zadaje nove udarce ruskoj ekonomiji.

Kako prenosi Evropska istina, Bajden je o tome pisao na svojoj tviter stranici.

„Danas sam razgovarao sa liderima G7 i predsednikom Zelenskim o našem gvozdenom jedinstvu i posvećenosti da nastavimo da jačamo Ukrajinu i pojačavamo Putinov bol“, napisao je on.

Podsetimo, nakon današnjeg onlajn sastanka sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, lideri Grupe sedam obećali su da će uvesti naftni embargo protiv Rusije i povećati isporuke modernog i teškog naoružanja Ukrajini.

Lideri G7 su u saopštenju obećali da će kazniti ratne zločince Putinovog režima i samoproglašenog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

„77 godina kasnije, predsednik Putin i njegov režim odlučili su da napadnu Ukrajinu i počnu agresivan, ničim izazvan rat protiv nezavisne zemlje. Njegovi postupci sramote Rusiju i istorijske žrtve njenog naroda. Ova invazija i njene akcije protiv Ukrajine od 2014, Rusija je prekršio međunarodni poredak zasnovan na pravilima, pre svega Povelju UN, koja je stvorena posle Drugog svetskog rata da bi se spasle buduće generacije od užasa rata.

Ostajemo jedinstveni u našem uverenju da predsednik Putin ne treba da dobije ovaj rat protiv Ukrajine. Naša je dužnost pred uspomenom na sve one koji su se borili za slobodu tokom Drugog svetskog rata da danas nastavimo borbu za narod Ukrajine, narod Evrope i celog sveta“, navodi se u saopštenju.