Ukrajina priprema drugu etapu evakuacije sa Azovstala

Ukrajina priprema drugu etapu evakuacije sa Azovstala

Ukrajina priprema drugu etapu misije evakuacije sa Azovstalja – ranjenika i medicinara, a radi se na uklanjanju vojske iz pogona, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u večernjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Osim toga, priprema se nastavak humanitarnih koridora za stanovnike Mariupolja i okolnih naselja.

„Trenutno pripremamo drugu etapu misije evakuacije – ranjenika i medicinara. Naravno, ako svi ispune dogovore. Naravno, ako nema laži. Naravno, radimo na evakuaciji naše vojske. Svi heroji braniti Mariupolj. Izuzetno je teško. Siguran sam da svi razumeju glavni razlog ove teškoće, kao i gde je razlog. Ali ne gubimo nadu. Ne stajemo. Svakog dana tražimo diplomatsku opciju koja može da radi“, rekao je Zelenski.

Predsednik je napomenuo da se sutra priprema i nastavak humanitarnih koridora za sve stanovnike Mariupolja i okolnih naselja.

On je zahvalio timovima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija na pomoći u sprovođenju prve faze misije evakuacije Azovstal.

Prema njegovim rečima, spaseno je više od 300 ljudi – žena i dece.

„U stvari, mi smo izveli civile iz Azovstala“, rekao je Zelenski.

Kako je preneo Ukrinform, potpredsednica Vlade – ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vreeschuk rekla je da su sva deca, žene i starci evakuisani iz Azovstala.