CIA: Putin traži „jačanje odlučnosti“ napada

CIA: Putin traži „jačanje odlučnosti“ napada

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da će odlučnije učešće u vojnom sukobu u Ukrajini poboljšati njegov ishod u ratu.

To je rekao direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns, prenosi Rojters.

„On je u stanju uma u ​​kojem ne veruje da može sebi priuštiti da izgubi,“ rekao je Berns, koji je govorio na događaju Fajnenšel tajmsa u Vašingtonu. „Mislim da je trenutno ubeđen da će mu udvostručenje ipak omogućiti da napreduje.

Takođe, Berns je rekao da Kina pomno prati ruski sukob u Ukrajini i da utiče na kalkulacije kineskih lidera o Tajvanu, ostrvu na vlasti na koje polaže Peking.

Berns je primetio da je kineska vlada bila pogođena žestokim otporom Ukrajine ruskoj invaziji i ekonomskim troškovima koje Rusija snosi.

„Mislim da kinesko rukovodstvo veoma pažljivo gleda na sve ovo – na cenu i posledice bilo kakvog pokušaja da se upotrebi sila kako bi se stekla kontrola nad Tajvanom“, rekao je Berns.

Istovremeno, on veruje da to neće promeniti dugoročne ciljeve kineskog lidera Si Đinpinga u vezi sa Tajvanom.

„Ni na trenutak ne mislim da je ovo vremenom nagrizlo Sijevu odlučnost da preuzme kontrolu nad Tajvanom“, rekao je Berns. „Ali mislim da je to nešto što utiče na njihovu kalkulaciju o tome kako i kada to rade.“