Severna Koreja ispalila „projektil“ u Japansko more

Severna Koreja ispalila „projektil“ u Japansko more

Severna Koreja je ispalila neidentifikovani projektil u Japansko more, saopštio je u subotu južnokorejski združeni generalštab (JCS). Novinska agencija Jonhap citirala je vojni izvor koji je rekao da je test oružja verovatno uključivao balističku raketu.

Prijavljeni raketni test je drugi koji je Sever sproveo ove nedelje i 15. ove godine, navodi Jonhap. Takođe dolazi samo nekoliko dana pre polaganja zakletve novoizabranog predsednika Južne Koreje Ioon Suk-ieola, koja je zakazana za utorak.

Tokom svoje kampanje, bivši generalni tužilac Jun je nagovestio da će zauzeti jastrebov stav prema Pjongjangu nego njegov prethodnik Mun Džae-in.

Na vojnoj paradi krajem prošlog meseca, severnokorejski lider Kim Džong Un izrazio je „čvrstu volju“ da nastavi sa razvojem nuklearnog oružja, i ako je potrebno da ga koristi „preventivno“ za nacionalnu odbranu.

Jun je u subotu za Glas Amerike rekao da ne isključuje susrete sa Kimom u budućnosti. „Nema razloga da se izbegavaju sastanci. Ali ako su takvi sastanci samo za pokazivanje i ne daju opipljive rezultate u denuklearizaciji i našoj ekonomskoj pomoći Severu, oni neće biti od pomoći za denuklearizaciju Severa i unapređenje međukorejskih odnosa.

Američki Stejt department upozorio je u petak da Severna Koreja priprema nuklearni test već ovog meseca. Pjongjang nije komentarisao ovu tvrdnju, ali je više puta insistirao da mu je potrebno nuklearno oružje u odbrambene svrhe.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp i Kim održali su niz istorijskih sastanaka 2018. i 2019. godine, pobuđujući nadu u diplomatski napredak. Međutim, razgovori o denuklearizaciji Korejskog poluostrva su od tada zaustavljeni.