Pelosi: Rusija je državni sponzor terorizma, Putin je kukavica

Pelosi: Rusija je državni sponzor terorizma, Putin je kukavica

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi podržava zahtev Ukrajine da Kongres proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma.

Pelosi je dala odgovarajuću izjavu u intervjuu za MSNBC, čiji je tekst objavljen na veb stranici Predsednice Predstavničkog doma.

Upitana da li podržava zahtev, Pelosi je rekla: „Apsolutno. Već neko vreme to zagovaram. Ako Rusija nije navedena kao državni sponzor terorizma, pocepajte listu.

Ona je napomenula da je lider nuklearne sile izvršio invaziju na drugu zemlju, pretio upotrebom nuklearne taktike, pretvorio sopstvene vojnike u silovanje dece pred njihovim majkama ili silovanje majki pred njihovom decom, kidnapovanje dece itd. Ovi akti nasilja su van kruga civilizovanog ljudskog ponašanja, naglasio je političar.

„Putin je kukavica. On se bori – umesto da ratuje, on se bori protiv civila. Bori se protiv dece. On to koristi kao ratno oružje. Zato mislim, apsolutno, da bi oni trebalo da budu na toj listi terorista koje sponzoriše država, i nadam se da će se to desiti”, rekla je Pelosi, napominjući da je to diskreciono pravo predsednika da to uradi.

Predsednica Predstavničkog doma je istakla da bi takva odluka olakšala uvođenje sankcija Rusiji, pa je, prema njenom mišljenju, „veoma važno da se uradi“.

Kako je saopšteno, Vrhovna rada Ukrajine usvojila je 3. maja zahtev da Predstavnički dom i Senat odrede Rusiju za državnog sponzora terorizma.