Moskva dozvoljava inostranu robu pod embargom

Moskva dozvoljava inostranu robu pod embargom

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine objavilo je u petak listu robe dozvoljene za paralelni uvoz u zemlju. Mehanizam, kojim će se zaobići zapadni embargo na izvoz robe u Rusiju uvozom iz trećih zemalja, stupiće na snagu 6. ​​maja.

Na listi je 56 grupa robe potrebnih za industriju i za potrošače. Carinici će uz narudžbu morati da provere TN VED kodove (nomenklatura robe za spoljno-ekonomsku delatnost) i brendove.

Lista uključuje biljke, farmaceutske proizvode i kozmetiku. Ne pokriva određene brendove, kao što su Garnier, L’Oreal, Maibelline, NIKS, Lancome, Valentine, Prada i drugi.

Paralelni uvoz odeće, pokrivala za glavu, obuće, tkanina, krzna i kožne galanterije je dozvoljen bez ikakvih ograničenja po brendovima.

Na listi su i određene auto komponente i rezervni delovi i skoro svi strani brendovi automobila poput GM, Chevrolet, Mitsubishi, Renault, Tesla, Honda, Nissan, Land Rover, Mercedes-Benz, BMV, Folksvagen, Škoda, Audi, Toiota, Lekus, Suzuki, Volvo i drugi.

Među ostalim artiklima dozvoljenim za uvoz su muzički instrumenti, aerodromska oprema, oprema za snimanje zvuka i TV, čamci i železničke lokomotive.

Prema rečima šefa ministarstva Denisa Manturova, lista će se prilagođavati jednom u kvartalu ili na svaka dva meseca. Može se ili proširiti ili suziti u zavisnosti od odluka stranih kompanija da rade u Rusiji, rekao je on.

Moskva je u martu ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika žiga. Odluka je usledila nakon što su globalni brendovi obustavili prodaju ili obustavili izvoz u Rusiju zbog pritiska svojih vlada da se pridržavaju sankcija.

Premijer Mihail Mišustin je tada pojasnio da je potreban „paralelni uvoz“ kako bi se osiguralo da se određena roba i dalje šalje u Rusiju.