Zelenski kaže da Ukrajina ne vidi spremnost Rusije da okonča rat

Zelenski kaže da Ukrajina ne vidi spremnost Rusije da okonča rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da čak i 72. dana punog rata Rusije protiv Ukrajine, ovaj rat je daleko od završetka.

Ali danas je već 72. dan punog rata, a mi još ne vidimo njegov kraj. Ne vidimo niti osećamo volju ruske strane“, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ne vidi sveobuhvatne odgovore na sve pretnje koje predstavlja Rusija. On je podsetio da su ukrajinske vlasti mesecima pozivale na uvođenje naftnog embarga Rusiji, blokadu celog ruskog bankarskog sektora i da se bore za snabdevanje dovoljnim količinama oružja. On je zahvalio svim državama koje pomažu Ukrajini od prvih dana rata.

„Ali, nažalost, nisu sve države to tako procenile. Ni sada to ne ocenjuju sve na taj način. Većina izazova i pretnji koje je izazvala Rusija nije u potpunosti rešena. To je glavna stvar. Dakle, potrebni su nam novi alati, mi Treba ih stalno tražiti. Nova odlučnost. Nešto što može zaustaviti ne samo Rusiju, već i svakog potencijalnog agresora“, rekao je Zelenski.

On je rekao da je Ukrajina predložila stvaranje alata pod nazivom U24 (United 24).

„Nadogradnjom globalnog sistema bezbednosti moramo stvoriti mogućnosti da sprečimo bilo kakvu agresiju ili je bar zaustavimo za 24 sata. Ili – za 24 sata da pružimo takvu pomoć žrtvi agresije, koja će vratiti mir. Ili – ako je ne rat, već prirodna katastrofa ili bilo koji društveni izazov – za 24 sata svetska zajednica mora da pruži zemlji ili regionu svu neophodnu pomoć da spase ljude“, rekao je on.