Zelenski: Dalji razgovori van stola ako Ukrajinci u Mariupolju budu ubijeni

Zelenski: Dalji razgovori van stola ako Ukrajinci u Mariupolju budu ubijeni

Eventualno eliminisanje ukrajinske vojske i civila, koji trenutno ostaju u čeličani Azovstal u Mariupolju, moglo bi da stavi tačku na bilo kakve pregovore sa ruskom stranom, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je govorio putem video konferencije u Četam Hausu.

„Ako ubiju ljude koji bi sada mogli da budu razmenjeni po humanitarnoj liniji ako govorimo o našoj vojsci, ili pušteni – ako govorimo o civilima, ili pomognu – ako su ranjeni, bez obzira da li su vojnici ili civilno, sa njima na diplomatskom nivou nema šta da se razgovara“, naglasio je šef države.

Prema rečima Zelenskog, danas je, zahvaljujući zajedničkim naporima Ukrajine, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija, konačno pronađen format za evakuaciju civila iz opkoljene fabrike Azovstal.

Zelenski je istakao da je grad Mariupolj potpuno uništen.

„Opsada grada od strane ruskih okupatora je smišljen korak, manifestacija mržnje i terorizma. Ruska medijska i propagandna mašina je prvenstveno odgovorna za takvu okrutnost, a to je problem koji tek treba da se reši“ rekao je Zelenski.

„Oni su razvili takvu mržnju i pre početka rata velikih razmera. To su radili godinama, a sada sve to rezultira svom ovom torturom“, zaključio je predsednik Ukrajine.