Kuleba: Putin može da najavi nešto ‘veliko’ 9. maja

Kuleba: Putin može da najavi nešto ‘veliko’ 9. maja

Od početka ruske agresije 24. februara, Ukrajina je stalno pod pretnjom Rusije i spremna je na svaki scenario svakog dana, pa i 9. maja.

To je rekao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na zajedničkom brifingu sa ministrima spoljnih poslova baltičkih zemalja u Kijevu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ne brine me 9. maj. U stvari, šta bi moglo biti gore? Hoće li više projektila leteti prema Ukrajini? Rusi mogu da povećaju ovaj broj u bilo kom trenutku – pre, posle ili 9. maja. Da li će više ruskih trupa biti raspoređeno u Ukrajini „To se može desiti i svaki dan“, rekao je Kuleba.

On je napomenuo da bi Putin mogao da iskoristi datum u propagandne svrhe i da najavi nešto „veliko, grandiozno“.

„Od 24. februara spremni smo za svaki scenario. I ne bih da precenjujem pretnje datuma 9. maja, jer svaki dan nešto može da se promeni“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Odgovarajući na pitanje upućeno svim učesnicima brifinga o odnosu u njihovim zemljama prema obeležavanju 9. maja, koji je Rusija pretvorila u kultni događaj, Kuleba je rekao da je 9. maj između 8. i 10. maja i da nema ništa više. reći.

Kako je saopšteno, ukrajinski obaveštajci, kao i jedan broj visokih vojnih zvaničnika u Britaniji i Sjedinjenim Državama, rekli su da bi Putin mogao da objavi opštu mobilizaciju u Rusiji 9. maja.