Akcionari tuže Netflix

Akcionari tuže Netflix

Akcionari Netflix-a podneli su tužbu protiv servisa za striming u sredu, optužujući menadžment kompanije za prevaru izdavanjem pogrešnih smernica o rastu pretplatnika, što je dovelo do pada cene akcija.

Podneta u San Francisku, u tužbi se tvrdi da servis za striming nije otkrio da „gubi pretplatnike na neto osnovi“. Nesvesni nemogućnosti Netflix-a da zadrži kupce, tužioci tvrde da su „pretrpeli značajne gubitke i štetu“.

Navodno prevareni investitori veruju da najveći striming servis na svetu doživljava pad prvenstveno zbog deljenja naloga od strane svojih kupaca i povećane konkurencije drugih servisa za striming.

Prošlog meseca, Netflix je izvestio da je već izgubio skoro 200.000 pretplatnika u prvom kvartalu 2022. i da očekuje da će izgubiti još dva miliona u narednim mesecima. Kao rezultat toga, u roku od nekoliko sati nakon trgovanja, akcije kompanije su pale za 25%. Sve u svemu, Netflix-ova kapitalizacija je ove godine smanjena za 40%.

Ovaj neviđeni kolaps vrednosti kompanije primorao je Netflixove rukovodioce da razmotre stvaranje pristupačnijih nivoa pretplate dodavanjem verzije platforme za striming sa oglasima.

Netflix je 6. marta najavio da će napustiti rusko tržište zbog vojne akcije Moskve u Ukrajini. Iako je kompanija saopštila da je do sada ove godine stekla 500.000 novih pretplatnika u drugim zemljama, gubitak od 700.000 ruskih pretplatnika stvorio je značajne probleme za američkog giganta zabave.