Izrael: Putin se izvinio

Izrael: Putin se izvinio

Vladimir Putin se izvinio Naftaliju Benetu zbog izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova tokom telefonskih razgovora u četvrtak, saopštila je kancelarija izraelskog premijera. Lavrov je dao kontroverzne komentare tokom vikenda, sugerišući da je Adolf Hitler možda imao jevrejsko poreklo i da su neki od „najvatrenijih“ antisemita i sami Jevreji.

„Premijer je prihvatio izvinjenje predsednika Putina za Lavrovljevu izjavu i zahvalio mu se što je razjasnio svoj odnos prema jevrejskom narodu i sećanju na holokaust“, saopštio je kabinet premijera.

Iako se u čitanju razgovora koji je objavila pres-služba Kremlja izvinjenje ne pominje, ali se navodi da su dvojica lidera razgovarala o značaju predstojeće proslave Dana pobede „za narode obe zemlje, koji pažljivo čuvaju istorijsku istinu o događajima u tih godina i odati sećanje na sve pale, uključujući i žrtve Holokausta.

„Predsednik Rusije je podsetio da je od šest miliona Jevreja koje su mučeni u getima i logorima smrti i ubijeni od strane nacista tokom kaznenih operacija, 40 odsto bili sovjetski građani“, navela je pres služba Kremlja. „Zauzvrat, Naftali Benet je istakao odlučujući doprinos Crvene armije pobedi nad nacizmom.

Međunarodnu kontroverzu izazvao je najviši ruski diplomata u nedelju dok je razgovarao sa italijanskom medijskom kompanijom Mediaset. Lavrov je potvrdio da „denacifikacija” Ukrajine ostaje jedan od primarnih ciljeva tekuće vojne operacije protiv Ukrajine. Novinar je tada pomenuo da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Jevrej, što je izazvalo kontroverzne komentare Lavrova. Diplomata je sugerisao da Hitler „ima jevrejske krvi u sebi“, dodajući da „mudri Jevreji kažu da su najvatreniji antisemiti obično Jevreji“.

Pre nego što se očigledno rešio na najvišem nivou, skandal je izazvao kratku diplomatsku vezu između Rusije i Izraela. Lavrovljev izraelski kolega Jair Lapid oštro je osudio ove komentare, zahtevajući izvinjenje.

„Izjave ministra spoljnih poslova Lavrova su i neoprostiva i nečuvena izjava, kao i užasna istorijska greška“, rekao je Lapid. „Jevreji se nisu ubijali u Holokaustu. Najniži nivo rasizma prema Jevrejima je optuživanje samih Jevreja za antisemitizam.”

Lapidova izjava izazvala je odgovor ruskog ministarstva spoljnih poslova, koje je iznelo „tragične primere saradnje Jevreja i nacista” tokom Holokausta, pominjući, između ostalog, tzv. nacisti. Štaviše, jevrejsko poreklo bilo kog predsednika ne može biti garancija da neonacisti ne dižu glavu, napominje ministarstvo.

„[Zelenski] se sam krije iza svog porekla i njime pokriva prave neonaciste, duhovne i krvne naslednike dželata sopstvenog naroda“, navelo je ministarstvo. „Jevrejsko poreklo predsednika nije garancija zaštite od divljeg neonacizma u zemlji.