Nemačka puni najveće Gaspromovo skladište gasa

Nemačka puni najveće Gaspromovo skladište gasa

Nemačka je počela da puni ogromno skladište gasa u Redenu, koje je ranije bilo u vlasništvu ruskog Gasproma.

Ovo je u komentaru Rojtersu izjavio državni upravnik skladišta Egbert Lege.

Prošlog meseca, Gasprom je napustio svoje poslovanje Gasprom Germanija, uključujući najveće skladište gasa u Zapadnoj Evropi u Redenu.

„Od danas se pune male količine. Intenzivno radimo na rešenjima kako bi mnogo više gasa moglo da se uliva u skladište u bliskoj budućnosti“, rekao je Lege.

Reden može da skladišti oko 4 milijarde kubnih metara gasa, ali je prošle zime dobio samo malu količinu gasa. Lege je rekao da je jasno da treba da se popuni do sledeće zime.

Reden je sada pun samo 0,6%, što je znatno ispod proseka od 36% za nemačka skladišta gasa.

Regulator je rekao da će nadgledati Gazprom Germaniju do 30. septembra i da ima pravo da otpušta rukovodioce, zapošljava nove zaposlene i govori menadžmentu kako da postupi. Šta će se desiti posle ovog datuma nije saopšteno.

„Napravili smo dobar napredak u stabilizaciji Gasprom Germanije u teškim vremenima“, rekao je Lege i dodao da je u stalnom kontaktu sa ministarstvom ekonomije, nemačkim regulatorom mreže i poslovnim partnerima grupe.

Ranije je objavljeno da Nemačka traži kupca za Gaspromov odeljenje u zemlji, nudeći državne zajmove privatnim kompanijama koje žele da kupe deo ili ceo posao.