Visoki američki diplomata pozitivan na Covid

Visoki američki diplomata pozitivan na Covid

Američki državni sekretar Antoni Blinken bio je pozitivan na Covid-19 u sredu popodne, saopštio je Stejt department. Blinken ima samo blage simptome i radiće od kuće dok se ne vrati u Foggi Bottom, dodao je njegov portparol.

„Sekretar je u potpunosti vakcinisan i pojačan protiv virusa i doživljava samo blage simptome. Test je bio negativan u utorak i ponovo jutros”, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju u sredu.

Blinken „ohrabruje sve Amerikance koji ispunjavaju uslove da se potpuno vakcinišu i pojačaju kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od razvoja teške bolesti Covid-19“, dodao je Prajs.

Posljednji sastanak diplomate bio je sa švedskom ministricom vanjskih poslova Ann Linde ranije u srijedu u Vašingtonu, DC. U utorak se sastao sa svojim meksičkim kolegom Marselom Ebrardom, održao uvodni govor na Godišnjoj konferenciji o Američkom ručku i govorio o Svetskom danu slobode medija u sali za brifing Stejt departmenta.

Prajs je takođe istakao da Blinken „nije video predsednika [Joea] Bajdena lično nekoliko dana, a predsednik se ne smatra bliskim kontaktom prema smernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)“.

Bajden se pojavio u sredu popodne zajedno sa potpredsednicom Kamalom Haris na prijemu za američke olimpijce ispred Bele kuće. Haris, koja je bila pozitivna na virus 26. aprila i dobila je dozvolu da se vrati na posao tek u utorak, nosila je masku za lice – kao i njen muž.

Nekoliko novinara koji su prisustvovali večeri dopisnika Bele kuće tokom vikenda od tada su bili pozitivni na virus, uključujući Džonatana Karla iz ABC-a, koji se rukovao sa Bajdenom na događaju. Bela kuća je insistirala na tome da je okupljanje 2.600 ljudi u balskoj sali hotela Vašington Hilton u redu, jer je potreban dokaz o vakcinaciji i negativan test istog dana, snažno se ohrabruju pojačavači, a maskiranje nije obavezno.

Jedna od prvih Bajdenovih izvršnih naredbi nalagala je maske na saveznoj imovini i na svim oblicima prevoza. Savezni sudija ga je prošlog meseca proglasio neustavnim. Nekoliko drugih sudija takođe je odbilo Bajdenov pokušaj da naloži vakcinaciju protiv Covid-19.