Zelenski sa Benetom o „skandaloznim” izjavama Lavrova

Zelenski sa Benetom o „skandaloznim” izjavama Lavrova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom o „skandaloznim” izjavama ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je Hitler imao jevrejsku krv.

U svom noćnom obraćanju u sredu, Zelenski je rekao da je razgovarao sa Benetom kako bi mu čestitao Dan nezavisnosti Izraela i obavestio ga o situaciji u južnom gradu Mariupolju i istočnoj Ukrajini.

„Razgovarali smo i o skandaloznim i apsolutno nedopustivim izjavama ruskog ministra spoljnih poslova koji je uvredio ceo svet“, rekao je ukrajinski predsednik.

U intervjuu za italijansku televiziju u nedelju, Lavrov je ponovio tvrdnju Rusije da je njena invazija na Ukrajinu deo napora da se „denacifikuje“ zemlja.

Ministar spoljnih poslova je odbacio činjenicu da je Zelenski Jevrej, rekavši: „On [Zelenski] iznosi argument: kakav nacizam mogu imati ako je Jevrej. Možda grešim, ali Hitler je takođe imao jevrejsku krv. To znači apsolutno ništa. Mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti obično Jevreji.“

Lavrovljeve izjave izazvale su bijes izraelske vlade, koja je brzo pozvala ruskog ambasadora u Izraelu.