Grupa nemačkih intelektualaca pozvala vladu da isporuči oružje Ukrajini

Grupa nemačkih intelektualaca pozvala vladu da isporuči oružje Ukrajini

Grupa nemačkih intelektualaca, predvođena bivšim političarom Zelene stranke Ralfom Fuksom, odgovorila je na pismo koje je inicirala novinarka Alis Švarcer i pozvala na isporuku teškog naoružanja, objavio je Cajt onlajn.

Svrha pisma je da podstakne kancelara Olafa Šolca da „brzo primeni rezoluciju Bundestaga o isporuci oružja Ukrajini“.

„Na prvomajskom mitingu u Dizeldorfu potvrdili ste svoju spremnost da podržite Ukrajinu isporukom oružja kako bi se mogla uspešno odbraniti. Koristimo priliku da vam aplaudiramo na ovim jasnim rečima i pozivamo vas da brzo primenite rezoluciju Bundestaga. o isporuci oružja Ukrajini“, navodi se u pismu.

„Zbog koncentracije ruskih trupa u istočnoj i južnoj Ukrajini, neprekidnog bombardovanja civila, sistematskog uništavanja infrastrukture, humanitarne opasnosti za više od deset miliona izbeglica i ekonomskih problema Ukrajine zbog rata svaki dan. razlika između „ odbrambeno“ i „ofanzivno“ naoružanje ne zahteva nikakvu posebnu vojnu ekspertizu, nije u pitanju materijal: u rukama napadnutih tenkova i haubica je i odbrambeno oružje“, kažu intelektualci.

Prema njihovim rečima, svako ko želi da postigne mir koji neće dovesti do potčinjavanja Ukrajine zahtevima Rusije, mora da ojača svoje odbrambene sposobnosti i maksimalno oslabi vojne sposobnosti Rusije.

„Ovo zahteva stalnu nabavku oružja i municije da bi se promenio vojni odnos snaga u korist Ukrajine. A to zahteva proširenje ekonomskih sankcija na energetski sektor Rusije, finansijsku žicu spasa Putinovog režima“, navodi se u pismu.

Fuchs, koji sada vodi istraživački centar Zentrum Liberale Moderne u Berlinu, odgovoran je za pismo. Prvi se potpisalo 57 poznatih ličnosti iz oblasti kulture, medija, nauke i politike. Među njima su pisci Eva Menase i Herta Miler, pijanista Igor Levit, političarka FDP-a Sabina Lojtoiser-Šnarenberger, predsednik nemačkog PEN-a Deniz Juzel i direktor Špringera Matijas Dopfner, kao i bivši predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išing.

Prošle nedelje, grupa poznatih ličnosti iz oblasti kulture i medija u Nemačkoj obratila se otvorenim pismom saveznom kancelaru Olafu Šolcu, pozivajući ga da ne snabdeva Ukrajinu teškim naoružanjem.