Rusija se sprema da pojača ofanzivu na Nikolajev, Krivi Rog

Rusija se sprema da pojača ofanzivu na Nikolajev, Krivi Rog

Na pravcima Južnog Buha i Tavrijskog, neprijatelj drži okupirane teritorije i pokušava da stvori uslove za intenziviranje ofanzive na Mikolajev i Krivi Rog.

„Prema poslednjim informacijama, od 18.00 časova 4. maja, na pravcu Južnog Buha i Tavrijskog, odvojene jedinice osvajača 8. i 49. kombinovane armije, 22. armijski korpus, obalne snage Crnomorske flote i Vazdušno-desantne trupe izvode vojne operacije za držanje privremeno okupiranih teritorija i stvaraju uslove za intenziviranje ofanzive na pravcu Herson – Mikolajev i Herson – Krivi Rog“, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Na Volinskom, Poliskom i Siverskom pravcu jedinice Oružanih snaga Belorusije nastavljaju sa izvršavanjem zadataka na jačanju deonice ukrajinsko-beloruske granice u Brestskoj i Gomelskoj oblasti. Jačanje sistema PVO u Gomeljojskoj oblasti, uočava se obuka jedinica za elektronsko ratovanje.

Ubuduće nisu isključene demonstracije i provokativne akcije u blizini državne granice Ukrajine, navodi se u izveštaju.

„Da bi održao tenzije na granici i sprečio premeštanje rezervi naših trupa u ugrožena područja, neprijatelj drži jedinice 90. tenkovske divizije Centralnog vojnog okruga u blizini ukrajinsko-ruske granice kod sela Kozino, Kurska oblast. Nije isključeno intenziviranje granatiranja iz pomenutog okruga na teritoriji Sumske oblasti“, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, u vodama Crnog i Azovskog mora, ruska Crnomorska flota nastavlja da izvršava zadatke izolacije područja borbenih dejstava, izviđanja i pružanja vatrene podrške u pravcu Primorskog.

Generalštab smatra da ovi brodovi mogu biti uključeni u izvođenje raketnih udara po teritoriji Ukrajine. Trenutno se u Crnom moru nalaze tri nosača krstarećih raketa mornaričkog baziranja „Kalibr“, koji su spremni za ispaljivanje projektila.