Vučić: Srbija je dobro shvatila poruku Nemačke

Vučić: Srbija je dobro shvatila poruku Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem da je kancelar Šolc rekao da sve ono što je potpisano mora biti sprovedeno u delo, navodeći da je uveren da se to odnosi i na Briselski sporazum.

Aleksandar Vučić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Nemačkoj, izjavio je na konferenciji za novinare, komentrašiću najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama, da ako neko ne želid a poštuje Vašingtonski sporazum, da će Srbija nastupati onda u svom interesu i poštovati Ustav Srbije, kao i da će i naše „ruke biti puštene“ ako Kosovo ne bude poštovalo Vašingtonski sporazum.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vučić je naveo da je Šolc na sastanku „na snažan način“ ponovio zahteve Nemačke.

„Mi smo se izjasnili nedvosmisleno i jasno. Ako hoćete da budem sasvim otvoren, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih, a sa druge strane nismo ni otvorili poglavlje 31“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje o Ukrajini i dodao da Srbija ima obavezu da se postepeno usklađuje sa spoljnom politikom EU.

„Što se Srbije tiče, mi imamo drugačiji odnos po pitanju Kosova, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i da je drugačiji sentiment od većine drugih. Srbija je drobo razumela poruku Nemačke i svih ostalih“, rekao je Vučić na konferenciji.

Vučić je na konferenciji naveo da je Nemačka najveći srpski trgovinski partner.