Zelenski o sledećem paketu sankcija Rusiji

Zelenski o sledećem paketu sankcija Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da će sve izvozne i uvozne operacije sa Rusijom morati da budu blokirane u okviru sledeće runde sankcija.

Predsednik se dotakao ovog pitanja u video obraćanju naciji u ponedeljak kasno, prenosi Ukrinform.

„Vredi se pripremiti i za naredne sankcije. U svakom slučaju, moraćemo da blokiramo sve izvozno-uvozne operacije sa Rusijom. Zato što Moskva profitira. A oni ne razumeju ni to međunarodno pravo i mir u Evropi. treba poštovati“, rekao je Zelenski.

Prema rečima predsednika, Ukrajina trenutno radi sa međunarodnim partnerima na novim sankcijama Rusiji. Od Evropske unije se u bliskoj budućnosti očekuje novi paket. Paket bi trebalo da sadrži jasne korake za blokiranje energetskih prihoda Rusije.

„Zaista verujemo da će to biti urađeno, da terorističkoj državi ne bude dato milijardu evra dnevno za gorivo“, naglasio je predsednik.

Zelenski je rekao da danas ceo slobodni svet ostaje ujedinjen da niko ne opravdava nacizam, da niko ne ubija decu, da niko ne uništava mirne gradove, kao što to čini Rusija.

Zelenski se 2. maja sastao sa danskim ministrom spoljnih poslova u Kijevu. Sagovornici su razgovarali o čitavom nizu pitanja bilateralnih odnosa, uključujući odbranu, finansijsku i političku saradnju.

„Vidim napredak u primeni sporazuma postignutih tokom razgovora sa premijerom Danske. Zahvalan sam. Čuo sam neke dobre signale. Razgovaralo se i o planovima za obnovu Ukrajine posle rata. Kao i o podršci našem kretanju ka Evropsku uniju. Zahvalan sam što Danska ponovo otvara svoju ambasadu u našoj prestonici. Ovo je 29. inostrano predstavništvo koje se vraća u Ukrajinu“, rekao je predsednik.