Zelenski: Rusija „zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata“

Zelenski: Rusija „zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata“

Rusija je „zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju u ponedeljak, nakon komentara ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u nedelju da je Adolf Hitler imao „jevrejsku krv“ i da je „najvatreniji protivnik – Semiti su obično Jevreji.”

„Takav antisemitski napad njihovog ministra znači da je Rusija zaboravila sve lekcije iz Drugog svetskog rata. Ili možda nikada nisu učili te lekcije“, rekao je Zelenski.

Lavrovljeve primedbe su takođe izazvale žestok odgovor Izraela, a izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid ih je nazvao „neoprostivim i nečuvenim“, dodajući da „Jevreji nisu sami sebe ubijali u Holokaustu“.

„Naravno, danas je u Izraelu veliki skandal u vezi sa ovim rečima. Međutim, iz Moskve niko ne čuje zamerke ili izgovore. Tišina“, rekao je Zelenski.

„Kako bi se to moglo reći uoči godišnjice pobede nad nacizmom? Ove reči znače da ruski najviši diplomata okrivljuje jevrejski narod za nacističke zločine. Bez reči“, rekao je Zelenski.