SAD: Putin bi mogao zvanično da objavi rat Ukrajini 9. maja

SAD: Putin bi mogao zvanično da objavi rat Ukrajini 9. maja

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da pređe na zvaničnu objavu rata Ukrajini već 9. maja, što bi omogućilo potpunu mobilizaciju rezervnih snaga Rusije dok pokušavaju da osvoje istočnu i južnu Ukrajinu, smatraju američki i zapadni zvaničnici.

9. maj, poznat kao „Dan pobede” Rusije, obeležava sećanje na poraz Rusa od nacista 1945. Zapadni zvaničnici su dugo verovali da će Putin iskoristiti simbolički značaj i propagandnu vrednost tog dana da objavi ili vojno dostignuće u Ukrajini, velika eskalacija neprijateljstava — ili oboje.

Zvaničnici su počeli da usavršavaju jedan scenario, a to je da Putin zvanično objavljuje rat Ukrajini 9. maja. Do danas su ruski zvaničnici insistirali da je sukob bio samo „specijalna vojna operacija“ sa centralnim ciljem „denacifikacije“.

„Mislim da će pokušati da pređe sa svoje ‘specijalne operacije'“, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas prošle nedelje za LBC Radio. protiv nacista, a meni treba više ljudi. Treba mi više ruskog topovskog mesa.’

Volas je dodao da „ne bi bio iznenađen, a nemam nikakve informacije o tome, da će verovatno ovog Prvog maja izjaviti da smo „sada u ratu sa svetskim nacistima i da moramo masovno mobilisati Ruski narod.“

Zvanična objava rata 9. maja mogla bi da podstakne ruske građane i podstakne mišljenje javnosti o invaziji. To bi takođe, prema ruskom zakonu, omogućilo Putinu da mobiliše rezervne snage i regrutuje regrute, za koje zvaničnici kažu da su Rusiji očajnički potrebni usred sve većeg nedostatka ljudstva. Zapadni i ukrajinski zvaničnici procenjuju da je najmanje 10.000 ruskih vojnika poginulo u ratu od ruske invazije pre nešto više od dva meseca.

Ostale opcije za 9. maj uključuju aneksiju otcepljenih teritorija Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini, vršenje velikog pritiska na Odesu na jugu ili proglašenje pune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljom.

SAD imaju „veoma verodostojne” obaveštajne izveštaje da će Rusija pokušati da anektira Lugansk i Donjeck „negde sredinom maja”, rekao je u ponedeljak američki ambasador pri OEBS-u Majkl Karpenter. Takođe postoje indicije da bi Rusija mogla da planira da proglasi i pripoji „narodnu republiku“ u gradu Hersonu na jugoistoku zemlje.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u ponedeljak da postoji „dobar razlog da se veruje da će Rusi učiniti sve što mogu da iskoriste“ 9. maj u propagandne svrhe.