Finska se sprema da živi bez ruskog gasa

Finska se sprema da živi bez ruskog gasa

Finska vlada i kompanije širom zemlje spremaju se za prekid isporuke ruskog prirodnog gasa, što bi moglo da se dogodi za manje od tri nedelje, izvestio je u subotu Helsingin Sanomat (HS).

Prema izvorima izdanja, ruski energetski gigant Gasprom je odredio rok do 20. maja da Helsinki da konačan odgovor o tome da li će zemlja plaćati gas u rubljama.

Novi mehanizam plaćanja za „neprijateljske zemlje“ najavio je u martu ruski predsednik Vladimir Putin kao odgovor na sankcije koje su zapadne države uvele Moskvi zbog njene vojne ofanzive na Ukrajinu. Finski ministar za evropska pitanja i upravljanje vlasništvom Titi Tupurainen je 28. aprila, komentarišući zahteve, rekao da Finska neće pristati na „ovu ucenu“ i da će se njena energetska kompanija Gasum držati prethodnih sporazuma sa Rusijom.

„Nećemo plaćati u rubljama. Na kompanijama je da to implementiraju u svom ugovornom okviru sa ruskim partnerom“, rekla je ona.

HS izveštava da bi protok ruskog gasa u Finsku i „za veći deo Evrope“ – pošto je rok isti za mnoge zemlje – mogao prestati 21. maja.
Za razliku od zemalja Centralne i Istočne Evrope, zavisnost Finske od ruskog gasa je relativno mala. Gas je u prošloj godini činio samo oko pet odsto ukupne potrošnje energije, a domaćinstva koja se oslanjaju na gas zaštićena su vanrednim merama. Preduzeća, međutim, posebno hemijska i drvoprerađivačka preduzeća, koja koriste gas kao sirovinu, a ne kao izvor energije, mogla bi da se nađu u ranjivijoj poziciji, navodi HS. Već neko vreme se spremaju za najgori scenario.

Rafinerija goriva Neste, čija je rafinerija Porvoo jedan od najvećih korisnika gasa u zemlji, testirala je zamenu prirodnog gasa propanom. Prema rečima generalnog direktora Nestea Petera Vanackera, kompanija je „sve više uverena“ da će moći da upravlja prekidom snabdevanja.

U aprilu je Evropska komisija saopštila da bi moglo da postoji način da se ruski gas plati u rubljama bez kršenja sankcija. Bez obzira na to, neke zapadne zemlje su odbile da to učine, rekavši da ne žele da „finansiraju Putinov rat“.

Krajem aprila, Gasprom je najavio obustavu izvoza gasa u Poljsku i Bugarsku nakon što su obe zemlje odbile da plate u rubljama. Međutim, prema rečima portparola Gasproma Sergeja Kuprijanova, Varšava nastavlja da kupuje ruski gas obrnutim tokovima.

Pre nekoliko dana, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da su brojne evropske kompanije koje uvoze prirodni gas iz Rusije pristale na moskovsku šemu plaćanja, ali ne žele da o tome otvoreno govore.

Rusija je prethodno gasovodima isporučivala gas u ukupno 23 evropske zemlje.