Nadal osudio zabranu Vimbldona za Ruse

Nadal osudio zabranu Vimbldona za Ruse

Lider svih vremena na grend slem turnirima Rafael Nadal pridružio se generacijskom rivalu Novaku Đokoviću u kritikovanju zabrane Vimbldona ruskim teniskim zvezdama.

Iako je ruskim igračima trenutno dozvoljeno da nastupaju na VTA i ATP turnirima za žene i muškarce pod prirodnim statusom, organizatori Vimbldona All England Lavn Tennis Club (AELTC) nedavno su objavili da Daniil Medvedev i Andrej Rubljov neće moći da se takmiče na SV19 ovog leta kao odgovor na tekuću vojnu operaciju u Ukrajini.

Međutim, uoči povratka na teniske terene Mastersa u Madridu nakon preloma rebra, Nadal je nazvao tu akciju „veoma nepravednom“ prema njegovim „ruskim kolegama“ i kolegama.

„Nisu oni krivi šta se dešava u ovom trenutku“, naglasio je Nadal novinarima.

Štaviše, Nadal se takođe ne slaže sa mogućim uklanjanjem bodova na rang listi, što bi moglo da utiče na Medvedevljevu potragu da povrati mesto broj jedan na svetu od Đokovića.

2.000 bodova, kad god idemo na grend slemove, oni su zaista važni i mi moramo da idemo na te turnire. Tako da ćemo morati da vidimo mere koje preduzimamo“, rekao je Nadal.

Na drugom mestu u španskoj prestonici, dok je gledao omiljeni tim Real Madrida koji je u subotu osvojio 35. titulu u La Ligi protiv Espanjola gde je bio počasni gost, Nadal je takođe obećao da je na putu da igra na svom najuspešnijem turniru, Otvorenom prvenstvu Francuske, kasnije ove mesec dana.

Španac je 2022. počeo u odličnoj formi trijumfom na Otvorenom prvenstvu Australije nad Medvedevim u finalu, ali je isključen u martu nakon što je zadobio prelom jednog rebra i teškoće sa disanjem kada je pao od Tejlora Frica na poslednjoj prepreci u Indiji. Vells.

Međutim, već na treninzima i koji se sprema da se takmiči na Mastersu, Nadal je istakao da ima „tri nedelje“ do Rolan Garosa 22. maja gde je rekordni 13-struki šampion krune koju trenutno poseduje Đoković.

„Tako da verujem da će mi svakodnevni treninzi pomoći da se spremim“, nastavio je Nadal. „Ovde je potražnja [na velikoj nadmorskoj visini u Madridu] maksimalna, ali ono što se može učiniti biće urađeno.

„Najvažnije je da budem zdrav, ali mislim da idem u Pariz na vreme. Tri nedelje su dovoljne da postanem takmičarski“, tvrdi Nadal.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, Nadal je priznao da je trenirao „veoma malo“ jer mu je rebro „veoma onesposobljavalo i takođe veoma bolno“.

„Imao sam dve veoma loše nedelje i posle je to bilo veoma, veoma onesposobljavajuće. Nisam mogao da uradim praktično ništa, ali to je ovde, kod kuće, u Madridu“, rekao je on povodom Mastersa koji je već u toku.

Za Otvoreno prvenstvo Francuske, međutim, Nadal nije jedini koji se suočava sa trkom sa vremenom da pokuša da postane ‘Kralj gline’.

Dok je Medvedev takođe trenutno van terena i vratio se treninzima ranije ove nedelje, Rus gleda na Libema Open 4. juna na početku sezone na travi uprkos tome što će propustiti glavni žreb u Vimbldonu zbog zabrane.

Otvoreno prvenstvo Francuske neće imati takve zabrane, a Rusima je dozvoljeno da nastupaju pod neutralnim statusom. Ali svetski broj dva već je očekivao da će biti napolju do dva meseca nakon što je odlučio da se podvrgne operaciji za lečenje male kile.

Što se tiče Đokovića, njegov napredak ove godine je takođe zakržljao pošto je zbog skandala sa vizama i vakcine deportovan iz Australije i nesposoban da odbrani krunu na Australijan openu koju je Nadal na kraju preuzeo da ga nadmaši u svim pobedama na grend slem turnirima 21.

U Francuskoj je ukinut Covid protokol, što znači da Đoković može da pokuša da povrati takmičenje uprkos tome što nije vakcinisan, ali težak drugi povratak koji ga je nedavno video da ga je Andrej Rubljov snažno pobedio na Serbia Open-u u finalu sugeriše da je ‘Nole’ još uvek van tempa. .

Međutim, na nedavnoj konferenciji za novinare, Đoković je izjavio da je Rolan Garos „krajnji cilj u sezoni na šljaci“.