Preko 4 miliona tona žitarica blokirano u ukrajinskim lukama

Preko 4 miliona tona žitarica blokirano u ukrajinskim lukama

U ukrajinskim lukama blokirano je skoro 4,5 miliona tona žitarica. Izvoz kroz zatvorene pomorske rute je zaustavljen zbog ruske vojne invazije koja je u toku, izjavio je zvaničnik Svjetskog programa UN za hranu Martin Frik, prenosi Ukrinform pozivajući se na RSE.

Ukrajina je pre rata bila jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice i proizvođača kukuruza. Mnoge zemlje se oslanjaju na ukrajinske zalihe pšenice, prema UN.

„Glad ne bi trebalo da postane oružje“, rekao je Frik. Pozvao je na nastavak isporuke ukrajinske hrane drugim nacijama kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza.

Zapadne vlade su više puta upozoravale na moguću krizu sa hranom i glad u nizu zemalja zbog rata Rusije protiv Ukrajine. Ujedinjene nacije su u martu zabeležile porast cena hrane za više od 12 odsto, što je rekord od 1990. godine.

Rastuće cene i poremećaji u snabdevanju ugrozili su bezbednost hrane na Bliskom istoku, u Africi i delovima Azije, gde je stanovništvo stalno neuhranjeno i gde milioni preživljavaju od hleba koji dobijaju od subvencija i jeftinih rezanaca.

Podsetimo, krajem marta zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama, lišavajući Kijevu mogućnost izvoza žitarica i sprečavajući 94 broda koji su prevozili hranu da uđu u Mediteran.