Zelenski i Pelosi o programu „lend-leasing-a“

Zelenski i Pelosi o programu „lend-leasing-a“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je četvoročasovni sastanak sa Nensi Pelosi, predsednicom Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, kako bi razgovarali o pomoći Ukrajini, uključujući mogućnosti lend-lease programa i oštrije sankcije Rusiji, rekao je Zelenski u svom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

„Imali smo četiri sata veoma sadržajnih razgovora sa gospođom Pelosi, koji su pokrivali mnoge aspekte, uključujući snabdevanje odbrane, makrofinansijsku pomoć, politiku sankcija i politički angažman sa Sjedinjenim Državama“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je zahvalio na oživljavanju istorijskog programa lend-liza, koji je nekada pomogao u zaštiti slobode u Evropi, a mogao bi to učiniti i drugi put.

„Razgovarali smo o konkretnim oblastima – kako program lend-liza može da funkcioniše na jačanju naše države i pomoći u našoj borbi za slobodu. Takođe sam se zahvalio na pripremi velikog paketa pomoći Ukrajini u vrednosti od 33 milijarde dolara“, rekao je Zelenski.

On je dodao da su sa Pelosi razgovarali o tome kako da pojačaju sankcije Rusiji na način da je najefikasnije podstaknu da okonča rat i da ograniči bilo kakve mogućnosti Rusiji da zaobiđe postojeće i buduće sankcije.

Zelenski je takođe izrazio zahvalnost ukrajinskim partnerima koji svetu i Rusiji šalju tako važne signale snažne podrške Ukrajini, posećujući ukrajinsku prestonicu u teškom trenutku.