Ukrajina da popuni drugi deo upitnika za članstvo u EU

Ukrajina da popuni drugi deo upitnika za članstvo u EU

Ukrajina planira da do kraja sledeće nedelje popuni drugi deo upitnika o usaglašenosti sa političkim i ekonomskim kriterijumima za članstvo u EU.

„Evropska unija je već ispitala deo dokumenata koje smo podneli. Nije bilo dodatnih pitanja, naš rad je bio veoma cenjen. Reforme opisane tamo smo sproveli zajedno sa našim partnerima, tako da smo već zatvorili taj deo posla. pripremamo se da celu knjigu naše državnosti predamo Evropskoj uniji do kraja sledeće nedelje“, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina tokom opštenacionalnog teletona, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Kako je saopšteno, predsednik Vladimir Zelenski je 18. aprila predao šefu Delegacije EU u Ukrajini Matiju Masikasu popunjen upitnik za dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. Ovaj upitnik je ukrajinskoj strani dala lično predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Kijevu 8. aprila.

Potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina je 18. aprila rekla da je Ukrajina već dobila drugi deo upitnika i da će Vladin tim učiniti sve da ovaj deo bude završen što je pre moguće.

Predsednik Zelenski potpisao je zahtev Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji 28. februara 2022.