U nuklearnom ratu „ne može biti pobednika“, kaže ruski ministar spoljnih poslova

U nuklearnom ratu „ne može biti pobednika“, kaže ruski ministar spoljnih poslova

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da nuklearni rat nikada ne sme biti pokrenut jer ne može biti „pobednika“ i pozvao je zemlje da se toga pridržavaju u intervjuu za novinsku kuću Al Arabija sa sedištem u Dubaiju u petak.

Lavrov je dodao da je Rusija „bila šampion u obećanju svih zemalja da nikada neće započeti nuklearni rat“.

Na pitanje da li ruska vojska želi potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom kako bi se obezbedio kopneni koridor za Krim, Lavrov je rekao: „O vojnim sredstvima za postizanje (Ruskih) ciljeva nije na meni da razgovaram“ i rekao da je odložio diskusiju o „ nagađanja.“

Lavrov takođe nije potvrdio, na pitanje da li će se operacije u Donbasu završiti do 9. maja, godišnjeg Dana pobede Rusije, za koji neki analitičari i američki zvaničnici sugerišu da bi mogao da bude ciljni datum za predsednika Rusije Vladimira Putina da proglasi pobedu, umesto toga je rekao : „Oni će biti završeni kada ciljevi koje sam vam upravo opisao budu sprovedeni, budu ostvareni.

Lavrov je takođe umanjio pritisak sankcija zapadnih vlada na Rusiju.

„Oni ne poznaju istoriju. Rusija je oduvek imala sankcije. Ovo poslednje zgražanje i talas sankcija su pokazali pravo lice Zapada… verovati u to će Rusiju rasplakati ujače i moliti za pomilovanje… oni ne zna bilo šta o spoljnoj politici Rusije ili o tome kako se ponašati sa Rusijom“, rekao je on.