U eksploziji u džamiji u Kabulu poginulo više od 50 vernika

U eksploziji u džamiji u Kabulu poginulo više od 50 vernika

Eksplozija u glavnom gradu Avganistana posljednja je u nizu napada na civile tokom Ramazana.

U snažnoj eksploziji poginulo je više od 50 vernika posle molitve petkom u džamiji u Kabulu, poslednjem u nizu napada na civilne ciljeve u Avganistanu tokom Ramazana.

Eksplozija je u ranim popodnevnim satima pogodila džamiju Halifa sahib na zapadu prestonice, rekao je Besmulah Habib, zamenik portparola ministarstva unutrašnjih poslova.

Napad je uslijedio kada su se vjernici u sunitskoj džamiji okupili nakon molitve petkom za džemat poznat kao Zikr – čin sjećanja koji praktikuju neki muslimani, ali ga nekoliko sunitskih grupa smatra jeretičkim.

Saied Fazil Agha, starešina džamije, rekao je da im se na ceremoniji pridružio neko za koga veruju da je bombaš samoubica i detonirao eksploziv. „Crni dim se dizao i širio svuda, leševa je bilo svuda“, rekao je on i dodao da su među mrtvima i njegovi nećaci. „Preživeo sam, ali sam izgubio svoje najmilije.“

Lokalni stanovnik Mohamed Sabir rekao je da je video ljude kako ukrcavaju u kola hitne pomoći. „Eksplozija je bila veoma glasna. Mislio sam da su mi bubne opne napukle“, rekao je.

Bolnica hitne pomoći u centru Kabula saopštila je da leči 21 pacijenta ranjenog u eksploziji, a dva su mrtva po dolasku. Medicinska sestra u drugoj bolnici, koja je odbila da bude identifikovana, rekla je da je primila nekoliko ljudi u kritičnom stanju.

Zdravstveni izvor je rekao da su bolnice do sada ukupno primile najmanje 30 tela.

Desetine avganistanskih civila ubijeno je poslednjih nedelja u eksplozijama, od kojih je neke preuzela Islamska država (IS). Najnoviji napad dogodio se poslednjeg petka u mjesecu Ramazanu, u kojem većina muslimana posti, a pred vjerski praznik Bajram naredne sedmice.

Talibanski vladari kažu da su obezbedili zemlju od preuzimanja vlasti u avgustu i u velikoj meri eliminisali lokalni ogranak ID. Međutim, međunarodni zvaničnici i analitičari kažu da postoji rizik od ponovnog oživljavanja militanata.

Mnogi napadi su bili usmereni na šiitsku manjinu, ali su napadnute i sunitske džamije.

Bombe su eksplodirale na dva putnička kombija u kojima su bili muslimani šiiti u severnom gradu Mazar-e-Šarifu u četvrtak, pri čemu je poginulo najmanje devet ljudi.

Prošlog petka, eksplozija je prolomila sunitsku džamiju tokom molitve petkom u gradu Kunduz, ubivši 33.