Sve više zemalja EU odbacuje uslove isporuke gasa Moskve

Sve više zemalja EU odbacuje uslove isporuke gasa Moskve

Češki premijer Petr Fijala izjavio je u petak da Prag ne planira da plaća isporuke ruskog gasa u rubljama, kako to zahteva Moskva.

Njega su citirali mediji nakon što je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom, rekavši: „Što se tiče plaćanja u rubljama, Češka Republika ne namerava da popusti pred ucenama Rusije. Druge zemlje koje pristaju na ovo prave grešku. To je kršenje sankcija. Opasno je.“

Danska energetska grupa Orsted je takođe signalizirala da nema nameru da plaća snabdevanje gasom u ruskoj valuti. Izvršni direktor kompanije Mads Niper objasnio je za Market Vire: „To je zato što smo užasnuti onim što se dešava [u Ukrajini] i odbijamo da pokleknemo pred jednostranim zahtevima Rusije i Gasproma.

Orsted ima dugoročni ugovor o snabdevanju gasom sa Gaspromom za godišnje isporuke do dve milijarde kubnih metara, koji traje od 2011. do 2030. godine.

U međuvremenu, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je na konferenciji za novinare, snimljenoj u petak na njegovom nalogu na društvenim mrežama, da su neke evropske kompanije koje uvoze prirodni gas iz Rusije pristale na moskovsku šemu plaćanja, ali da o tome ne govore iskreno.

Sijarto je objasnio da za kupovinu gasa kompanije uvoznice, a ne zemlje, treba da otvore dva računa kod Gasprombanke, jedan u evrima ili dolarima i drugi u rubljama.

„I mi ćemo to učiniti, kao i drugi, želim da naglasim, kao i drugi… nije tačno da su drugi ovo odbili, jednostavno o tome ne govore tako iskreno iz raznih razloga, a podržavaju ih međunarodni liberalni mediji u to“, rekao je on, dodajući „Otvoreni smo po ovom pitanju“.

Sijarto je naglasio da se „prirodni gas može kupiti samo fizički. Još nisam video da se može zagrejati stan političkim stavovima ili političkim izjavama.