Ukrajina razmatra izvoz žitarica preko litvanske luke

Ukrajina razmatra izvoz žitarica preko litvanske luke

Ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu Nikola Solski, ministar poljoprivrede Litvanije Kestutis Navickas i evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski razgovarali su o mogućnosti izvoza žitarica proizvedenih u Ukrajini preko litvanske luke Klajpeda, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo za agrarnu politiku i hranu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Pre rata Ukrajina je izvozila 5 miliona tona žitarica mesečno. Pošto su ukrajinske morske luke sada blokirane od strane Rusije, samo 200.000 tona žitarica proizvedenih u Ukrajini prevezeno je železnicom, drumom i Dnjestrom u martu 2022.

Ukrajina danas ima 20 miliona tona požnjevenog žita prošle godine, koje nije potrebno domaćem tržištu i bilo je namenjeno za izvoz.

„Sada razmatramo mogućnost izvoza žitarica ukrajinske proizvodnje preko litvanskih i letonskih luka. Potencijal luke je bez sumnje. Železničke pruge mogu izazvati zabrinutost. U Poljskoj je kolosek uži nego u Ukrajini, Litvaniji i Letoniji“, rekao je Navickas.

Prema rečima Vojčehovskog, prekid ukrajinskog izvoznog puta ka Bliskom istoku i severnoj Africi predstavlja ozbiljan problem. Takođe, postoji bojazan da bi prekidi isporuke pšenice mogli izazvati određene tenzije i probleme u pomenutim regionima.

Ali, veoma je važno podržati Ukrajinu, obezbeđujući alternativne izvozne koridore, na primer preko Poljske, luka na Baltičkom moru, Litvanije, luke Klajpeda – od vitalnog je značaja da se nastavi izvoz“, naglasio je Vojčehovski.

U međuvremenu, Solski je zahvalio Navickasu, koji je bio prvi ministar poljoprivrede koji je posetio Ukrajinu usred rata. Solski je takođe izrazio zahvalnost litvanskoj vladi i svim Litvancima koji podržavaju Ukrajinu.